Visualiseren versus visioning

‘Je moet visualiseren, Batul!’ Toen ik me aansloot bij The Pure Family, vroeg ik aan veel succesvolle mensen wat hun beste tip was om mijn dromen te bereiken. Het principe van visualiseren is simpel: beeld je mentaal in wat je wil bereiken, dan komt het naar je toe. Eerst zien, dan geloven, dan waarmaken. Klinkt logisch, toch? Toch ontbrak er iets. Ik kon mijn droomhuis, mijn droomvakanties en mijn droombedrijf wel inbeelden, maar niet helemaal invoelen.

Hoewel het mij niet meteen bracht wat ik verwacht had, geloofde ik wel in de waarde van visualiseren. Daarom zocht ik naar verklaringen waarom het me nog niet was gelukt.

 • Misschien doe ik het verkeerd.
 • Misschien moet ik me beter concentreren.
 • Misschien heeft het tijd nodig en moet ik het elke dag doen.

En dus volhardde ik, maar zonder succes. Totdat ik het subtiele verschil leerde tussen visualiseren en visioning.

 

Wat is visualiseren?

Visualiseren, in het Engels ook wel creative imagination genoemd, is het proces waarbij je mentaal inbeeldt wat je wil bereiken:

 • Zie wat je wil bereiken
 • Voel dat je het al hebt
 • Maak het werkelijkheid

Michael Beckwith is één van de experts uit de documentaire en het boek The Secret en schreef het boek Life Visioning. Volgens Michael is visualiseren een krachtig middel, maar heeft het één grote beperking: je kunt alleen visualiseren wat je al kent/weet. Je kunt Pinterestplaatjes zoeken van je droomhuis of droomlichaam en die plaatjes op een vision board plakken. Je kunt ook kijken hoe een van je idolen zijn leven heeft ingericht en inbeelden dat jij dat leven leidt. Maar wie zegt dat dit plaatje dan van jou is; dat dit daadwerkelijk jouw droom is?

Een andere persoonlijkheid uit The Secret is Bob Proctor. Een van zijn bekendste quote is: ‘If you can see it in your mind, you can hold it in your head.’ Het klinkt enorm aansprekend. Maar hier schuilt voor mij ook het gevaar. Het gaat over de ‘mind’ en niet over je hart. Van Sonia Choquette, een van ‘s werelds bekendste intuïtie-experts, leerde ik dat je hart 9.000 keer sterker vibreert dan je brein. Is het dan niet logischer dat je visualiseert vanuit je hart? En dat is precies waar visioning bij komt kijken.

 

Van binnenuit

Er is niets mis met visualiseren. Je kunt zelfs visualiseren vanuit je hart. Maar als je jouw toekomstige zelf visualiseert zonder te weten wat je echt wil, dan doe je jezelf tekort. Zelfs als je een creatief voorstellingsvermogen hebt, kan het zomaar zijn dat je iets inbeeldt wat je eigenlijk niet echt wil.

In mijn vorige artikel had ik het al over hoe we onszelf dromen en doelen laten opleggen door invloeden van buitenaf. We nemen dromen en doelen over van de media, maatschappij, religie, familie en vrienden.

Wat schiet jou te binnen als ik je vraag naar het standaardbeeld van succes? De meeste mensen denken meteen aan zaken als een rode sportwagen, een huis met een zwembad en een privéjet.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je deze dingen echt wil. Maar het kan zijn dat de dromen niet van jou zijn. Als je ze dan visualiseert en realiseert, kijk dan niet vreemd op als je je nog steeds leeg, onvoldaan of ongelukkig voelt. Sterker nog: de kans is groot dat je ‘jouw’ dromen dan helemaal niet realiseert. Als je doelen namelijk niet resoneren met je hart, dan kun je ze misschien wel inbeelden, maar niet invoelen.

Visualiseren is dus een uitstekende techniek. Maar wil je het optimaal benutten, dan komt er nog een stap voor. Maak eerst je droom helder en zorg dat die echt van jou is. En dat doe je met visioning.

 

Wat is visioning

Visioning is een methode om je leven te plannen. Door contact te maken met je hart (of je core; je ziel), krijg je toegang tot diepere zelfkennis. Vanuit deze zelfkennis kom je in verbinding met je creativiteit, talenten. Zo ontwikkel je een visie vanuit je hart. Omdat deze visie vanuit je hart komt, kun je hetgeen je verlangt al voelen voordat het werkelijkheid is.

 

Hoe pas ik visioning toe?

Visioning kan je toepassen voor elk groot vraagstuk in je leven. Hieronder vind je mijn versie van het visioningproces dat ik heb overgenomen van Michael Beckwith.

 1. Zoek een rustige plek op en ga comfortabel zitten of liggen. Sluit je ogen, haal een paar keer diep adem en breng de aandacht naar je gedachten en gevoelens
 2. Zet de volgende intentie: ‘Ik maak verbinding met mijn hart. Ik sta open voor ingevingen.’
 3. Mediteer op de volgende vragen:

            a. Wat is het grotere plan voor…

    1. Mijn leven?
    2. Deze relatie?
    3. Deze organisatie?
    4. De volgende stap in mijn carrière?
    5. Het komende jaar?

            b. Wat moet ik worden om deze visie te bereiken? Wie moet ik zijn?

            c. Wat moet ik realiseren? Wat moet ik loslaten dat mij niet langer dient? Welke overtuigingen
                 of mensen beperken mij om mijn visie te realiseren?

             d. Wat moet ik omarmen? Wat moet ik ontvangen? Wat moet ik accepteren? Is dat liefde?
                 Het geloof in financiële onafhankelijkheid? Rust? Begeleiding van een mentor?

             e. Is er nog iets anders dat ik nu nodig heb?

 4.  Sluit af met een affirmatie: ‘Ik sta open. Ik heb de wilskracht. Ik ben er klaar voor.’

 

Ik hoop dat dit ook jou helpt om je werkelijke dromen te bereiken!