Mediteren: de simpele techniek om je intuïtie te boosten

mediteren

Einstein ontdekte het 60 jaar geleden al, maar pas nu dringt het besef ook in het bedrijfsleven door: niet je ratio, maar je intuïtie is de sleutel tot succes. Wist je dat maar liefst 41% van de Fortune 100-bedrijven intuïtieskills leert aan haar medewerkers? Maar wat als je net als de meesten gewend bent om je werk puur rationeel te benaderen? Waar begin je, als al je beslissingen, creativiteit en productiviteit uit je hoofd voortkomen? Mediteren kan een sleutelrol spelen.

Dat intuïtie zo belangrijk is, ondervond ik zelf als ondernemer. De basis hiervoor ligt in mijn jeugd. Mijn moeder leerde mij als kind al om naar mijn gevoel te luisteren. Ik deed de dingen die goed voelden, ging om met de mensen met wie ik het fijn had. Ook toen ik als student politicologie op een kruispunt in mijn leven stond, nam ik de beslissing op mijn onderbuikgevoel. Ik kreeg toen namelijk de kans om bij mijn broers aan te sluiten als derde eigenaar van The Pure Family. Of ik kon ook ‘volgens het boekje’ netjes door met mijn masterstudie.

Je kunt de reacties van mijn omgeving wel raden toen ik mijn hart volgde.

‘Heb je hier serieus goed over nagedacht? Weet je het wel zeker? Is dit verstandig?’

Maar wat vond ik zelf?

  1. Mijn hoofd zei: ‘Kies voor de veilige weg en ga voor je master.’
  2. Mijn hart zei: ‘Jouw pad is die van het ondernemen.’

Ik volgde mijn hart.

Vol energie ging ik ervoor, maar ik voelde ook druk. Mijn broers timmerden al jaren aan de weg. Zij geloofden in mij, maar als hun kleine zusje wilde ik bewijzen dat ik het net zo goed kon. Ik begon met een vliegende start. Ik maakte lange dagen, werkte vaak in de weekenden door. Zelfs op een chille stranddag dacht ik stiekem aan werk. De druk die ik mezelf oplegde, begon langzaam maar zeker averechts te werken. Ik ging teveel in mijn hoofd zitten. Kreeg daardoor ook minder ‘geniale’ ingevingen. Mijn werk werd er niet bepaald sprankelender op. Er was steeds minder ruimte voor mijn intuïtie. Terwijl we ironisch genoeg ons volgende product rondom intuïtie bouwden!

Wie luistert er naar een dokter die zegt dat je gezond moet eten, terwijl hij zelf dagelijks patat en pizza naar binnen werkt? Wie luistert er naar iemand die je vertelt dat intuïtie ongelooflijk belangrijk is, als hij zelf alleen op zijn verstand bouwt?! Hoog tijd voor drastische actie dus. Ik besefte dat ik alles wat ik leerde over intuïtie eerst zelf in de praktijk moest brengen.

Het werkte. Ik was intuïtiever dan ooit. En ons product kreeg steeds meer vorm.

Dolenthousiast vertelde ik hierover aan iedereen die het wilde horen. De een was meteen verkocht, de ander moest wennen aan het idee dat intuïtie belangrijker is dan ratio. Regelmatig kreeg ik de vraag: ‘Hoe kan ik ook intuïtiever worden?’ Ik wilde mensen iets meegeven waarvan ik zeker wist dat ze ermee zouden slagen. Ook op het gebied van intuïtie is het aanleren van nieuw gedrag namelijk lastiger dan je denkt.

Wist je dat tussen de 81 en 92 procent van de goede voornemens falen? Met andere woorden: bij het aanleren van nieuw gedrag vallen mensen minstens 8 van de 10 keer terug in hun oude gewoontes of patronen. Ik kan het weten. Hoe goed ik soms ook begon, na verloop van tijd zakte de motivatie weg of werd ik ingehaald door de orde van de dag. Hoe zonde van mijn tijd, energie en motivatie!

Op een gegeven moment was ik het zat. Ik ging op zoek naar het gouden inzicht om wel te slagen. Deze vond ik in het boek ‘The Power of Bait’ van Charles Duhigg. In zijn boek deelt Duhigg het idee van keystone habits:

“We have habits everywhere in our lives, but certain routines — keystone habits — lead to a cascade of other actions because of them.”

Hoe tof! Door je simpelweg op 1 belangrijke gewoonte te richten komen andere gewoontes in een stroomversnelling. Zelf vind ik het voorbeeld van je bed opmaken indrukwekkend. Klinkt allesbehalve sexy maar de impact is enorm. Misschien ken je de beroemde speech van Navy SEAL commandant William McRaven wel. Hij vertelt dat de gewoonte om simpelweg meteen als je opstaat je bed op te maken, je een vliegende start geeft om de wereld te veranderen. Hoe dit werkt? Check de video!

Hier, een paar van mijn favoriete voorbeelden van persoonlijke keystone habits:

  1. Sporten. Toen ik een paar jaar geleden vier keer per week begon te trainen, verruilde ik bijna automatisch chocolade en snoep voor salades en noten. Ook keek ik minder tv en ging ik eerder naar bed.
  2. Persoonlijke en zakelijke doelen opschrijven. In een langdurig onderzoek bleken de mensen die hun doelen opschreven maar liefst 30 keer zo succesvol.
  3. Als gezin samen avondeten zorgt ervoor dat je kinderen hun huiswerk beter doen, ze meer zelfvertrouwen hebben en beter met hun emoties kunnen omgaan. Als trotse tante van Isao (2), deelde ik deze keystone habit meteen met mijn broer Sheraz en schoonzus Sherryl:

Als keystone habits zo krachtig werken, is er dan ook een keystone habit voor intuïtie? Die is er zeker: mediteren!

Dit is wat David Wilcock, New York Times bestseller van The Source Field Investigations en The Synchronicity Key, zegt over de link tussen mediteren en intuïtie:

“As you start to meditate you start to gate in all these higher abilities that most people never have any’ connection to, and are not even aware that they exist. Your body knows more than you do, and the question is can you learn to listen to your body?’

Ik mediteer nu al meer dan een jaar dagelijks. Als ik de mediterende Batul vergelijk met de Batul daarvoor, dan kan ik bevestigen: het doet wonderen voor mijn intuïtie.

 

Hoe begin ik met mediteren?

Er zijn honderden verschillende meditatietechnieken met elk hun eigen voordelen. Ook hier is het gevaar dat je vol motivatie begint, en dat je jezelf vervolgens meteen opbrandt. Mediteren heeft al een enorm effect als je het een paar minuten per dag doet. Mijn advies is daarom om eenvoudig te beginnen:

 

Sluit je ogen en houd je mond (en dit is lief bedoeld ;-)!

That’s it!

De beste houding, de mooiste mantra, de perfecte plek en de handigste app komen wel.

Ik ben ontzettend benieuwd wat meditatie en intuïtie jou de komende maanden brengen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *